22 Disember 2012

Penyejuk Hati Tonight ~ LelakiAssalamualaikum wbt . Ok untuk malam ini yang dingin dan sejuk, air hujan dari rahmat Allah swt memenuhi segenap ruang dan sudut rumah. Haiwan dan tumbuhan memanjat kesyukuran kehadrat-Mu. Nafas yang dingin lelah dan penat seharian mengisi masa dan peluang agar dapat memperoleh kebahagian dunia dan akhirat. InsyAllah. Sedikit pesanan dari sahabatku Ahmad Nasaruddin semoga kita dapat sama-sama berkongsi ilmu akhirat.


Wahai lelaki, lindungilah wanita

Riwayat: Bukhari dan Muslim

Hadith:

Daripada Abu Hurairah RA katanya, Rasulullah SAW bersabda 


“Hendaklah kamu saling meminta nasihat tentang perkara-perkara kebaikan kepada kaum wanita kerana sesungguhnya kaum wanita dijadikan daripada tulang rusuk dan sebengkok-bengkok tulang rusuk ialah yang paling atas. Jika kamu membetulkan dengan kekerasan nescaya ia akan patah, jika ditinggalkan (dibiarkan tanpa nasihat) nescaya kekal ia dalam keadaan bengkok maka saling menasihatilah dengan penuh kesabaran dan berlemah  lembut”.


Huraian Hadith:

  • Para suami hendaklah bersikap bijaksana dalam membentuk kehidupan isteri-isteri mereka. Jika berlaku sebaliknya akan mengakibatkan kepincangan rumahtangga yang mungkin berakhir dengan perceraian.
  • Adalah menjadi kewajipan setiap suami untuk memberi didikan dan tunjuk ajar secukupnya dengan penuh kesabaran kepada isteri mereka agar tidak terumbang-ambing dalam hidup.
  • Berulang-ulang pesanan Rasulullah SAW mengenai wanita menunjukkan ia sangat-sangat penting kerana mereka adalah golongan yang lemah dan perlu kepada orang yang melindungi mereka dan menguruskan hal mereka serta mengawal pergerakan mereka ini kerana kebebasan tanpa sempadan yang diberikan kepada anak-anak gadis menyebabkan berlakunya kepincangan besar dalam masyarakat yang mengundang kemurkaan Allah SWT.
  • Hadis ini memberi tunjuk ajar dan panduan kepada lelaki supaya bertolak ansur dan bersabar dalam berinteraksi dengan kaum wanita. Suami mestilah bersabar terhadap sikap isteri yang kurang memuaskan kerana lelaki lebih mampu sabar.

0 comments:

Catat Ulasan