Baju Muslimah Kanak-kanak

28 July 2013

Ringankan Template Blog/Website


Assalamualaikum wbt semua selamat berpuasa kepada semua ye.. Harap2 semua cukup la puasa ye setakat hari ini. =) Hari ini pelitasiang ingin kongsikan cara terbaru 2013 untuk ringakan blog/website korang melalui compress dengan cara yang betul dan selamat. Insyallah. Pelitasiang percaya ramai pengguna inginkan blog/web korang cepat loading dan ringan templatenya. Jadi disini pelitasiang ada caranya. Selamat mencuba! (^O^)/

Pelitasiang akan terangkan secara ringkas maklum la sekarang bulan puasa lau cakap panjang2 nanti ada yang p bukak peti ais..hee Sedikit penerangan tentang apa yang diperkatakan, cara yang pelitasiang katakan ialah dengan "compress html/template blog/website korang melalui online. Mudah bukan ianya bukan CSS Compressor tapi ianya lebih selamat dan cekap. 

  • Membuang garis teks yang rosak dalam html
  • Membuang ruang tab
  • Menggantikan "Double Space" kepada "Single Space" 
Cara Guna :
  1. Pergi ke "Template" mula2 "Backup" lu 
  2. Lepas tu "Edit HTML" then copy semua code lam template tu.
  3. Lepas tu "paste" code yang dicopy kat web kat atas nie.
  4. Then tekan "Compress HTML
  5. Last sekali "copy balik code yang dah siap dicompress
  6. "Paste" kat template korang kt "edit html"
  7. Siap. =) 
Nak taw ringan or xblog/web korang leh check kat sini  Check Ranking Website 

Sumber/Rujukan:

P/s: Selamat mencuba buat step by step ye lau jd klik la iklan pelitasiang ye penat tulis hee ..=)
Reactions:

8 comments:

  1. terbaik...terima kasih untuk tuto ni
    reaperz.net

    ReplyDelete
  2. Terima kasih AFIF ZAFRI. Selamat menunaikan terawih.. hehehh

    ReplyDelete
  3. Sama2 ABE KIE .. Selamat mencuba.

    ReplyDelete
  4. Tidak digalakkan untuk menggunakan tools ni. Sebahagian dari css code tidak lagi berfungsi selepas dicompress. Backup tempalte terlebih dahulu jika nak cuba juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan risau kat ats kn dah ajar backup dulu. Semua tools tidak sempurna dan setiap darinya ade kelemahan masing2.. Tidak salah mencuba.. Mungkin ada sedikit kebaikan disebaliknya.. =)

      Delete
  5. Replies
    1. Terima kasih Nur Sahira sudi jeguk blog xseberapa nie .. (^0^)
      Blog Awk lg cantik siap ada lagu lg yee .. =)

      Delete