12 May 2016

Masalah thumbnail di android

Masalah thumbnail di android

Assalamualaikum pembaca semua, hari ini saya ingin membantu kalian untuk meyelesaikan beberapa masalah serius yang terjadi kepada telefon pintar kalian. Tanpa membuang masa jom kita kenal pasti masalah dan cara penyelesaiannya. Sebelum terlupa ini terjadi kerana masalah android itu sendiri, banyak terjadi pada versi 4.0**.


file manager

Gambar1.

Download dahulu mana-mana file manager yang anda rasa sesuai, saya sarangkan kat atas ini sebab senang dan mudah faham. 


Gambar 2.

Setelah selesai download buka aplikasi tersebut. Klik Device.


Gambar 3.

Cari folder yang bernama DCIM. Sudah jumpa tengok gambar dibawah.

Gambar 4.

Carikan folder yang bernama .thumbnails dan delete.


Gambar 5.

Buat satu yang baru dengan cara klik dekat telefon korang kanan atau kiri hujung akan keluar seperti gambar diatas.


Gambar 6.

Ok dah nak siap. Selepas keluar seperti diatas. Klik create file.


Gambar7

Dan namakan .thumbnails

Gambar 8.

File .thumbnails baru akan tercipta so dah siap.

Telefon pintar korang akan smooth la selepas ini. Selamat mencuba.







17 January 2016

Selamat Tahun Baru 2016

 
Selamat Tahun Baru 2016

As salam, maaf diucapkan kepada semua pembaca pelitasiang kerana banyak perkara yang tidak dapat dielakkan terjadi. MrPingu terlalu sibuk dengan urusan kerja. Maklumla semakin hari masa semakin suntuk. Kadang-kadang ada benda kita tak dapat kawal. huhuh. InsyAllah MrPingu akan berusaha berkongsi dengan pembaca semua tentang tips-tips dan ilmu tentang teknologi yang semakin bersifat global sekarang ini. 

Akhir kata, "Biarlah lelah hari ini digantikan dengan senyuman kekeyangan kelak".

4 May 2015

Bekerja UntukHidup, Bukan Hidup Untuk Bekerja

 
Assalamualaikum semua, selamat pagi semoga sihat selalu. MrPingu ingin mohon maaf sudah lama tidak post artikal terbaru. Maklom la bekerja sekarang nie laptop lak tak bawak huhuh. 



Tanpa melengahkan masa MrPingu ingin menyampaikan sedikit sahaja nasihat dan kata hikmah agar pembaca sedar dan memahami kehidupan pada zaman sekarang. Setiap hari kita bekerja dan melakukan kerja yang sama kita tiada beza seperti kera dihutan. hohoh. Dalam ayat. heheh.

3 March 2015

Quotes For This Week

 
We have been create by system that push you down like that is no day after tomorrow. What you have to do? The answer is move forward, don't think to much because this world is not like comic book.

johnny deep

We always do wrong every time we do something! We do jobs for money not because we believe that jobs. Goal we create today is firstly of course for money.

3 February 2015

GiveAway L'Oreal Paris by Ayue Idris

L'Oreal Paris

Assalamualaikum~

(Klik banner di atas untuk join)


facebook link : Piza01
instagram id : pelitasiang


Jom ramai-ramai meriahkan GA Ayue Idris!!